Zodra grenslijnen worden gezien als ontmoetingsgebieden die kunnen verbinden en verenigen,
waar mensen die anders zijn elkaar letterlijk en figuurlijk kunnen raken,
dàn is er een inspirerende omgeving waar liefde overwint.

Iedereen is van de wereld.

Globaliteit is een vereiste in de ontwikkelingsfase van de wereld waar we nu staan. Globaal zaken aankaarten geeft een grotere overlevingskans aan allen. Wie te eenzijdig zichzelf, zijn gemeenschap of zijn land beziet, verdoet tijd om vernieuwing op te roepen dat ons allemaal aangaat. Wie grenzen niet schuwt en voorbij het mentale denken uitreikt, ontmoet de verwondering van ervaren. En maakt dat voorbij landsgrenzen en verdicht denken nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Globaliteit brengt de mens tot elkander in de verschillen die huizen op moeder Aarde. Globaal denken nodigt de mens uit tot zelfherkenning waarin het nog niet uitgenodigde in zichzelf middels anderen gespiegeld wordt. Wie de wereld beziet als algemeen goed voor een iedere aanwezige weet dat grenzen scheidend werken en dat standpuntverhardingen geen uitnodiging in zich heeft tot verkenning van de aard van derden. Dit hoofdstuk brengt differentiatie aan als ontmoetingspunten om een vrijer geestelijk leven te aanvaarden in samenzijn met derden.

Wat willen we bereiken?

Met de inspiraties en onze werkzaamheden willen we een constructieve bijdrage leveren aan waardevolle verandering. We doen dit door:

  • De dialoog met betrekking tot het thema te verdiepen door het pro-actief afgeven van inspiraties in de vorm van artikelen of korte columns.
  • Het creëren van een breed maatschappelijk draagvlak voor het thema door een interdisciplinaire benadering.
  • Het aandragen van handelingsperspectieven én het bemoedigen van voorbeeldgedrag en wereldwelzijn-initiatieven.

 

Wat kan jij doen?

We hopen dat we je met de inspiraties, informatie en netwerk al bemoedigen om op eigen wijze jouw verantwoordelijkheid te pakken. En in je buurt, op je werk, in je privé-leven je duurzaamheid laat doorklinken. Onze eigen ambities zijn groot. Naarmate meer mensen zich inzetten, kunnen we meer bereiken. We zijn op zoek naar betrokken mensen voor uiteenlopende bijdragen: het schrijven en redigeren van artikelen, het organiseren en/of het geven van lezingen, het aanbrengen van en introduceren bij relevant netwerk en onder de aandacht brengen van de diverse artikelen. Ben je door één van de onderwerpen binnen dit domein geraakt en bereid om jouw kwaliteiten in te zetten?  Word dan deelnemer bij De Vrije Mare en doe met ons mee.

Lees Luister Deel

In dit hoofdstuk vind je een paar artikelen en geluidsopnames over onderwerpen zoals vluchtelingen, voedsel, continenten, oorlog & terrorisme en traumahulp. Als je deelneemt aan De Vrije Mare, dan krijg je toegang tot en kan je grasduinen in meer kennis en inspiratie die door de jaren heen is vrijgegeven. En dat vullen we regelmatig aan. Wil je onderstaande artikelen delen, dan kan dat natuurlijk! Delen is vermenigvuldigen, tenslotte. Vermeld je dan even de bron?

Wat kunnen we leren van de vluchtelingencrisis?

by Marieke de Vrij | Vraag & Antwoord Actueel

Het is het gesprek en ook werk van de dag: de komst van vluchtelingen naar Europa. In media, op het werk en op school, op straat, bij politici. Daarom stelden wij Marieke een aantal vragen die je zoal hoort.

Hoe voorkom je dat het gaat polariseren?
Hoe kunnen we omgaan met onze angst?
Hoe kunnen wij politici helpen?
Hoe komt het dat Europa zo verdeeld reageert?
Waarom nemen rijke gemeenten minder vluchtelingen op dan armere gemeenten?

En zo voort. Het is een vraag & antwoord van een uur en is te nauwgezet om hier te delen. Dus een gedeelte vind je hier, de rest van de vragen staan achter de login-pagina voor de deelnemers aan De Vrije Mare. Als eerste vroegen we haar: “Wat kunnen wij leren van deze vluchtelingen-crisis?” Maar beter nog: niet alleen praten, maar ook doen! Het Rode Kruis vraagt om vrijwilligers, dus daar kan je je melden.

Wat te doen bij Calamiteiten, vanuit de complementaire invalshoek.

In Nederland wordt men er zich steeds bewuster van dat een kleine ramp in ons overbevolkte land veel slachtoffers kan vragen. Tenzij we ons met zijn allen goed voorbereiden. De overheid doet hier veel aan. Wat tot nu toe ontbreekt zijn inzichten vanuit de complementaire hoek. Daarom heeft de Stichting Traumahulpverlening Nederland i.s.m. Marieke de Vrij een serie e-books ontwikkeld waarvan je hier twee hoofdstukken vindt. Als je deelnemer bent van deze website heb je toegang tot het complete Ebook.

Eerste (complementaire) Hulp bij Rampen - Leiderschap

Het Turquoise boekje no. 5 – Dit hoofdstuk gaat over de noodzaak van integere expressie van gevoel en overwegingen. Daarnaast daarbij behorende aspecten van goede communicatie en leiderschap

Lees

Eerste (complementaire) Hulp bij Rampen - Geestkracht

 

 

 

Het Indigo boekje no.6. Dit hoofdstuk bespreekt hoe te komen tot helder denken en helder inzicht, middels prana
ademhaling, visualisaties, rust en gebruikmaking van natuurlijke bronnen.
Geestkracht versterken van helder denken en helder inzicht, middels een positieve houding en het kunnen relativeren, humor. Natuurlijke bronnen zuiveren ons energiesysteem en bevorderen helder denken.

Lees

Hoe ga je om met de impact van het wereldnieuws?

Gezien de vele buitengewoon gewelddadige ontwikkelingen in alle delen van de wereld van het afgelopen half jaar dringt de vraag zich op ‘Hoe ga je om met deze beelden en informatie’. En dien je wel alles te ervaren en met alles in contact te staan?

Lees

Ieder mens die echt zichzelf durft te tonen, realiseert daarmee op een dieper niveau zijn hang tot evolutie, zowel van zichzelf als van de mensheid als geheel.

Uit: Poorten van inzicht en liefde – 12 oktober 1996 13

Radicalisering: herkenning van de wortels draagt bij tot transformatie.

DVM-Thumbs300x300px42De geschiedenis kent ontelbaar veel voorbeelden van radicaal geweld: van kruisvaarders tot inquisitie, van nazi’s tot weer oplaaiend antisemitisme, van Al-Qaeda tot terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Wat gebeurt er eigenlijk spiritueel gezien? Waarom zijn we als mens door de eeuwen heen zo meedogenloos gewelddadig? Auteur: Marleen Oosterhof.

Lees

Wat heeft India ons te brengen?

India heeft de wereld iets te leren! In dit artikel, dat eerder in TIJDschrift VRIJ verscheen, licht Marieke de inspiraties toe die zij heeft vrijgegeven over dit bijzondere land en haar mensen.

Lees

Continenten Afrika & China

Ontwikkelingen in Afrika en China in het licht van de culturele grondwaarden van ieder land en samenwerking tussen beide landen.

Lees

Share This