Van 25 t/m 27 juli 2018 heeft het Wereld Congres Down Syndroom plaats gevonden in Glasgow, Schotland. Het thema was: ‘Helping people realise their potential’.

Vanuit De Vrije Mare zijn  Marleen Oosterhof – van der Poel (voorzitter De Vrije Mare en Tinke Bak, beiden ambassadeurs Down Syndroom & Verstandelijke beperking samen naar dit congres geweest.

Hier een kort verslag van Tinke Bak:
“Het zijn bijzondere en verrijkende dagen geweest. Zoveel mensen uit culturen over de hele wereld samen, al dan niet met Down Syndroom. Allemaal op eigen wijze heel betrokken. Heel inspirerend allemaal. We zijn vooral geraakt door de mensen met Down Syndroom zelf waar verschillende van hebben gesproken vanuit hun hart. Maar ook ouders die opstaan en oproepen tot acceptatie en integratie. Dit hebben we ook gehoord van onderzoekers en anderen uit het werkveld. De themawoorden waren: Togetherness en social inclusion. Deze woorden waren goed voelbaar deze dagen. En ook de realiteit wordt benoemd:’ we hebben een lange weg te gaan’. Maar werd er gezegd: ‘samen kunnen we dat’. Een prachtige ontwikkeling is gaande”

Een eerste reactie van Marleen Oosterhof:
“Een aantal mensen met Downsyndroom hielden een presentatie recht uit het hart. ‘Waarom mag ik niet geboren worden?’ Ook een aantal broers en zusters, tevens wetenschappers gingen ‘staan’ en spraken over hun excellente kwaliteiten. O.a. over hun 6e zintuig en hun gift door hun aanwezigheid voor hen. Wat willen we nog meer. De innovatie is er dus.”

Over twee jaar organiseert de internationale Stichting Down Syndroom weer een congres en dan is het in Dubai. Het centrale thema is dan: ‘unlocking hidden potential’.

Marieke de Vrij en Marleen Oosterhof hebben op eerdere wereld congressen Down Syndroom ook lezingen gehouden. Hier kan je deze in engels, teruglezen.

Share This