Wakker worden
is een grote gave van bewustzijn,
daar hij die wakker is
bovengemiddeld zichzelf en anderen
waar-neemt.

De verbondenheid van geest en lichaam.

De mens bestaat vanuit de verbondenheid van geest en lichaam, waarin zijn bezieldheid het fysieke lichaam behoeft om zaken binnen de materie tot uitdrukking te brengen. De psyche en het lichaam kennen een sterk verbond en beinvloeden elkander wederzijds. Dit drukt zich uit in gevoelens en gevoeligheden en in gezondheidsbeleving en fysieke klachten die wij ziektes noemen. Het scala rondom geestelijk welzijn en fysiek welzijn zal binnen dit hoofdstuk uitvoerig aandacht krijgen.

Wat willen we bereiken?

Met de inspiraties en onze werkzaamheden willen we een constructieve bijdrage leveren, zodat een ieder mens zijn of haar volle potentie kan benutten in lichaam en ziel. We doen dit door:

  • De dialoog met betrekking tot het thema te verdiepen door het pro-actief afgeven van inspiraties in de vorm van artikelen, audio, workshops, lezingen of webinars.
  • Het creëren van een breed maatschappelijk draagvlak voor het thema door een interdisciplinaire benadering.
  • Het aandragen van handelingsperspectieven én het bemoedigen van voorbeeldgedrag en goede zelfzorg.
Wat kan jij doen?

Onze ambities zijn groot. Naarmate meer mensen zich inzetten, kunnen we meer bereiken. We zijn op zoek naar betrokken mensen voor uiteenlopende bijdragen: het schrijven en redigeren van artikelen, het organiseren en/of het geven van lezingen, het aanbrengen van en introduceren bij relevant netwerk en onder de aandacht brengen van de diverse artikelen. Ben je door één van de onderwerpen binnen dit domein geraakt en bereid om jouw kwaliteiten in te zetten?  Word dan deelnemer bij De Vrije Mare en doe met ons mee.

Lees Luister Deel

Hieronder tref je een paar artikelen, uitschrijvingen van lezingen en luisterfragmenten. Als je deel-nemer bent van De Vrije Mare heb je toegang tot de hele bibliotheek en kan je grasduinen in alle kennis en inspiratie die door de jaren heen is vrijgegeven. Dit wordt regelmatig weer aangevuld. Deel onderstaande artikelen gerust of verwijs mensen naar deze website. Hoe meer mensen meer weten en bewust zijn, hoe sneller vernieuwing van denken en doen tot stand komt. Zo gaan die dingen. We wensen je veel lees en luisterplezier en hopen dat je met de inspiratie aan de slag kunt!

Hoe is uitbreiding van dementie te voorkomen
mistigweiland“Het leven is vol van betekenis voor hen die dit willen waarnemen en doorzien op een eigen wijze.

Veel van wat het leven toont is niet makkelijk en eenvoudig en vraagt verwerking bij voortduring. Achterstand in verwerking van dat wat een wezenlijke bijdrage leverde aan het leven, kan er toe leiden dat zaken niet goed doorwerkt zijn bij het afscheid nemen van het leven zelf.

Dementie biedt de gelegenheid aan zaken die onverwerkt zijn achtergebleven, alsnog in verwerking en zingeving te belopen opdat de geest zich klaar weet voor de reis naar de onstoffelijke wereld van herkomst.”

Korte weergave van belangrijke punten van de gelijknamige verdiepingsmiddag van woensdag 30 november 2016 gegeven door Marieke de Vrij.

Lees

Vragen aan Marieke de Vrij over Down Syndroom

Wat zijn de wezenlijke achtergronden van de incarnaties van het syndroom van Down? Een vraaggesprek met Marieke de Vrij

Lees

Euthanasie in relatie tot de ziel
Een artikel, eerder geplaatst in tijdschrift Spiegelbeeld, over euthanasie in relatie tot de ziel, door Marieke de Vrij en Marleen Oosterhof.

 

Lees

Een ander licht op de 10 belangwekkendste (volks)ziektes in Nederland

…..en wat dit ons als Nederlanders te zeggen heeft. 

Een interessant artikel als gevolg van een bijeenkomst over onze volksziekten, waar de Nederlander als volk werd gespiegeld. Er zijn meerdere bijeenkomsten aan dit thema gewijd. Deelnemers waren complementaire therapeuten en op gebied van gezondheidszorg en artsen.

Lees

Basisartikel belemmerende medicatie op vrij sterven

DSCN7229Bij belemmerende medicatie op vrij sterven gaat het om medicijnen die nadelige bijwerkingen hebben op natuurlijk sterven. In uitwisseling met artsen heeft Marieke naar verschillende medicijngroepen gekeken. De artsen legden haar vragen voor en gaven vanuit hun professie, feedback op wat Marieke inbracht. Het bleek al snel dat de werking van deze medicijnen zowel op lichamelijk, psychisch als op zielenniveau van invloed is.

Lees

Over burn out

Jelle de Jong, Dave Jongeneelen en Marieke de Vrij

De kwaliteiten van Down
Meisje met roze bloem_DSIn toenemende mate leiden prenatale testen tot abortus als er sprake is van een ongeboren kind waarbij het Down Syndroom (DS) is vastgesteld. Vanuit De Vrije Mare willen wij een nuancering aanbrengen en een visie met u delen over de bijzondere gift van mensen die geboren zijn met het DS. Artikel in samenwerking met Tijdschrift Spiegelbeeld, auteur: Tinke Bak

Lees

Vernieuwende inzichten over allergie
_DAT8160

Artikel naar aanleiding van een verdiepend consult met vernieuwende inzichten over allergie. Allergie die het imuunsysteem aantast en diverse soorten voedselallergie komen aan bod.

Lees

Artikel over Aanraking in fijnzinnige omgang in therapie
Fijnzinnige omgangArtikel in het blad DURA met een verslag over de Verdiepingsdag  ‘Fijnzinnige omgang in therapie en behandeling’, centrale thema: ‘aanraking’

Zie ook de Agenda voor de volgende dag over dit thema

Lees

Manisch Depressiviteit, 5 praktische handaanreikingen
Deze inspiraties geven meer informatie over manisch-depressiviteit, aanvullend en andersoortig van aard dan er nu vanuit de reguliere psychiatrie bekend is, inclusief 5 praktische handaanreikingen. Door Hedwig van der Poel.

Lees

Belangrijke boodschap over de diagnose Autisme

De diagnose Autisme is ziekmakend, een oproep om hier anders mee om te gaan.

Lees

Ongewone depressie door conserverende bijwerkingen van medicatie in de stervensfase

Een ongewone depressie wordt zo genoemd omdat deze gekoppeld is aan de mens die had mogen overlijden, maar niet kan overlijden, doordat er conserverende bijwerkingen zijn van medicatie.

Lees